Sinds 2011 doet de Universiteit van Utrecht, in samenwerking met de Universiteit Gent, onderzoek naar de nederzetting in Thorikos en de mijnbouw in zuidelijk Attika. Gezien het grote belang van Thorikos voor de ontstaansgeschiedenis van de Atheense polis in de vroege IJzertijd en in de Archaïsche Periode, is de Universiteit Utrecht van plan dit project in de komende jaren voort te zetten.
donderdag 31 mei 2018
Onderzoek zomer 2018
Komende zomer gaan we met een enthousiaste groep van Thorikos veteranen en nieuwkomers uit Utrecht, Gent en elders in Europa, beginnen aan een nieuwe veldwerkcampagne. We zijn dit keer geïnteresseerd in een gigantisch stuk muur van enkele tientallen meters lang en ca. 2 m breed. De muur is een intrigerend en onopgelost stukje van de grotere puzzel die Thorikos heet. Waarom bouwde men een dergelijke muur ?
De muur is moeilijk voor te stellen als onderdeel van een huis of zelfs van een industrieel complex. De lokatie aan de rand van de klassieke nederzetting werpt de mogelijkheid op dat de muur onderdeel was van de fortificatie van de stad. Maar als dat inderdaad het geval was, waarom heeft men de muur dan nooit afgemaakt? Er is bekend dat de bevolking van Thorikos zich tijdens de Peloponnesische Oorlogen kon terugtrekken achter een korte muur die aangelegd was op het naburige schiereiland Aghios Nikolaos. Deze muur is al decennialang bekend en destijds geïnspecteerd door Hermann Mussche. Maar andere belangrijke nederzettingen in Attica (Eleusis, Rhamnous, Sounion en natuurlijk Athene zelf) waren wel ommuurd tijdens het Atheens-Spartaanse conflict. Hebben de inwoners van Thorikos wellicht geprobeerd hun huizen en heiligdommen ook te beschermen tegen het oprukkende Peloponnesische gevaar? En was de benodigde inspanning wellicht meer dan de bevolking kon dragen, en koos men voor de makkelijkere optie om zich terug te trekken op Agjios Nikolaos, zelfs als dat betekende dat huis en haard onbeschermd bleven?
Op deze vragen hopen wij komende zomer een antwoord te vinden. Blijf ons dus volgen!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten