dinsdag 10 april 2018

Een dag tijdens een campagne volgens Amber!Via Floris van den Eijnde kwam ik bij het Thorikos Project, die in 2011 voor het eerst met een klein team van de UU bij het project in Thorikos van de UGent aansloot. Ik was een van de studenten in dat team en was meteen verliefd: op de site, op de Laureion-regio, op archeologisch werk, zelfs op onze verblijfplek (op het terrein van de voormalige Franse mijncompagnie). Een jaar later assisteerde ik Floris met organisatorische dingetjes en de start van het grote surveyproject, waarbij ik steeds meer betrokken raakte tot ik mezelf ‘survey captain’ mocht noemen. Sindsdien ben ik als staflid betrokken bij het project: tot en met 2015 was ik lid van het Utrecht-team en sinds de campagne van 2016 ga ik mee als medewerker van de UGent.

Wat er op een dag gebeurt ligt aan het soort campagne: wanneer er veldwerk is (zoals komende zomer), begint de dag HEEL vroeg. Om 06:00 staan we dan op de site, want we beginnen wanneer het nog koel is en houden op rond 13:00, wanneer het te warm wordt voor noeste arbeid. Het werk Na het werk volgt een warme maaltijd bij het beste restaurant van Griekenland (of tenminste Lavrio): o Foros. Wanneer we dan gelaafd en gevoed zijn is er tijd om al het stof van je snoet te wassen, te zwemmen, een siësta te doen, etc. ’s Avonds verzamelen we dan in het theater van Thorikos voor een eenvoudige broodjesmaaltijd in de mooiste setting ever.

Als het om een materiaalcampagne gaat (zoals de afgelopen jaren) is het schema iets minder heftig voor degenen die geen ochtendmens zijn. In dat geval werken we namelijk in en rond het museum te Lavrio om het tijdens eerdere campagnes verzameld materiaal te verwerken en beginnen we pas om 08:00. We werken buiten aan grote tafels in de schaduw om de vondsten (voornamelijk aardewerk) te sorteren en in de database in te voeren. Ook worden diagnostische stukken gefotografeerd. In het museum zelf is er een kamertje waar een aantal mensen profieltekeningen maken van een selectie van het diagnostisch aardewerk. Om 15:00 sluit het museum en is iedereen vrij om zijn/haar dag zelf in te vullen, waarna om 19:00 een warme maaltijd in o Foros volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten